tiistai 4. helmikuuta 2014

"Student success, Excellence, Learn by doing!"

Otsikossa Cal Polyn arvomaailma, joista kahteen en vielä uskalla ottaa kantaa, mutta kolmas on hyvin läsnä viikottaisissa opinnoissamme. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka oppii parhaiten yrityksen, ja useimmiten myös erehdyksen kautta. Täällä meille annetaan mahdollisuus molempiin! Useimmat kurssit koostuvat luentojen lisäksi käytännönharjoitteista eli labroista, joita on normaalisti yksi kolmen tunnin jakso per aine joka viikko. Labroissa pääsemme soveltamaan luennoilla opittuja asioita. Haluan hieman avata teille tämän jakson kurssien sisältöä, ja siinä samalla sitä, kuinka käytännönläheisyys toteutuu nykyisessä koulussani.

General Dairy Husbandry, eli lypsykarjatalouden perusteet, on nimensä mukaisesti laaja pintaraapaisu lypsykarjataloudesta, alkaen eri rotuihin tutustumisesta jatkuen aina maidon prosessointiin asti. Tähän asti käytännönharjoituksissa ollaan tutustuttu koulutilaan, maisteltu juustoja ja erilaisia maitoja ja niiden mahdollisia makuvirheitä, opeteltu luokittamaan lehmiä sekä käyty koulun lypsyasemalla lypsämässä. Ensi viikolla päästään seuraamaan sperman keräämistä sonnilta! Ei ehkä kuullosta "tavallisen" ihmisen korvaan kovin houkuttelevalta, mutta tälläinen lypsykarjafriikki odottaa sitä kuin kuuta nousevaa! 

Dairy Animal Health, Safety and Applied technology on mun kursseista ehdottomasti mieluisin! Luennoilla käsitellään pääosin lypsykarjan terveydenhuoltoa ja hyvinvointia vasikka- ja hiehokaudesta lypsäviin ja umpilehmiin. Käytännönharjoituksissa meitä on opetettu mm. tekemään terveystarkastus (lämpö, maitonäyte, sydänäänet, hengitys, pötsin äänet, paino ja kuntoluokitus), mittaamaan pH virtsasta (ja ensin saamaan lehmä virtsaamaan, temppu sekin!) ja ottamaan verinäyte häntäsuonesta. Toki osa opitusta oli jo ennestään tuttua, mutta uuttakin asiaa tulee paljon. Tällä kurssilla käy myös vierasluennoitsijoita. Pari viikkoa sitten lypsykarjatiloihin erikoistunut vakuutusyhtiön mies kävi kertomassa työturvallisuudesta ja siihen liittyvistä pykälistä. Tällä viikolla pääsemme kuuntelemaan vierasluennoitsijaa Suomessakin viime vuosina tapetilla olleesta aiheesta Cow comfort, joka on erityisesti minun sydäntä lähellä!

Frozen Dairy Products, eli tuttavallisemmin Ice Cream Making Class on, niinkuin jo edellisessä kirjoituksessani mainitsin, kursseistani kaikkein haastavin. Kurssilla käydään läpi jäätelön valmistus ja koostumus mikroskooppisen tarkasti. Aihetta käsiteltäessä käytetään paljon minulle vieraita sanoja, joten uuden tiedon omaksuminen vaatii minulta aika paljon. Tällä kurssilla ei ole viikoittaisia labroja, mutta vietämme kaksi lauantaita koulun omalla jäätelötehtaalla ja valmistamme jäätelöä alusta loppuun, eli ainesten sekoittamisesta aina meikäläisen massuun asti! Lurps ja nam!

Livestock Show Management-kurssi pyörii Western Bonanza Junior Livestock Shown ympärillä. Se on lapsille suunnattu näyttely, jossa junior handlerit esittävät nautoja, sikoja, lampaita ja vuohia. Tapahtuma on järjestetty ensi kertaa 30 vuotta sitten, jolloin eräs Cal Polyn oppilas järjesti sen opinnäytetyönään. Kurssilla meitä on noin 130 oppilasta. Me olemme jakautuneet kymmeneen eri komiteaan, mm. palkintokomiteaan, rahoituskomiteaan ja jokaiselle eläinlajille omaan komiteaa , jotka tahoillansa vastaavat osa-alueestaan näyttelyviikonlopun ajan. Minä olen, yllätys yllätys, nautakomiteassa. Kokoonnumme kaksi kertaa viikossa kuuntelemaan luentoja ja suunnittelemaan tulevaa. Käytännön harjoitteet on korvattu näyttelyalueen rakentamisella, itse näyttelyllä ja alueen purkamisella. Tulevana lauantaina järjestämme myös harjoitusnäyttelyn koulun alueella, jotta osaamme varautua itse päätapahtumaan paremmin.

Lambing enterprise on vain yhden unitin, eli opintopisteen kurssi. Kurssiin kuuluu kolme tarkastuskäyntiä, jolloin jokainen käy karitsoimisaikaan tarkistamassa että uuhilla ja karitsoilla on kaikki hyvin, ja mahdollisten uusien lammaslapsien löytyessä, ne tunnistusmerkitään. Minulla tarkastukset on kaikki seuraavan viikon sisään, joista ensimmäinen oli tänään (ei lambeja) ja seuraava huomen aamuna!

Siinä pikakatsaus talvijakson kursseihini. Aika menee todella nopeasti, ja ollaankin jo hyvää vauhtia jakson puolivälissä! Takana on muutama quiz ja yksi midterm ja ilokseni voin mainita, että jokaisessa olen ollut vähintään keskiarvoa parempi! Jopa jäätelökurssilla!

Maitotuotteiden maistelua

Mäkättäjät

Jäätelön teoriaa

Rakennelmia Bonanzaa varten - kirjaimellinen sikaosasto





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti